UZ BROJNE SUDIONIKE I POSJETITELJE ODRŽANO 6. POKLADNO JAHANJE U DRAGALIĆU (foto)

U subotu 18. siječnja održano je šesto pokladno jahanje u Dragaliću. Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji sudjelovalo je 40 jahača i 7 zaprega. Bilo je to još jedno lijepo pokladno druženje zaljubljenika u konje, mještana i čuvara narodnih običaja i tradicije.


Sudionici i brojni posjetitelji okupili su se ispred mjesnog društvenog doma gdje su ih pozdravili i zahvalili na dolasku Kristina Matijašević, u ime KUD-a Dragalić, i općinski načelnik Zvonimir Karlik, koji je posebno zahvalio KUD-u Dragalić, koji je organizator brojnih događanja u Dragaliću, pa tako i pokladnog jahanja.
Ovogodišnje pokladno jahanje otvorio je saborski zastupnik Davor Vlaović, a konjanike i konje blagoslovio velečasni Roko Ivanović, također jedan od jahača.

  • Vi čuvate tradiciju, pogotovo ovdje prisutne mlade djevojke i mladići, naravno i njihovi očevi i djedovi, koji pomažu u uzgoji kvalitetnih grla hladnokrvnjaka i posavaca. To je dika Slavonije, a vi mladi ste naš ponos.
    Želimo da Slavonija živi, da Dragalić živi i da nam Hrvatska ide naprijed. Tu hrvatska poljoprivreda mora imati svoje mjesto. Nije dovoljno izdvajanja za poljoprivredu, pogotovo nije dobro smanjivati proračun za poljoprivredu, posebno nije dobro da se u okviru perspektive do 2027. godine u Europi razgovara o umanjenju sredstava za poljoprivredu, o prilagodbi poljoprivrede Hrvatske promjenama. Vi ste među prvima koji čuvate prirodu i okoliš, a uzgojem ovih kvalitetnih grla doprinosite raznolikosti, a da ne govorimo o tradiciji i čuvanju naših običaja. Mislim da i mi iz Hrvatske imamo tu što reći. Vi ste pokazali da ste među najboljima u Europi kada je riječ o ovako kvalitetnim grlima. Želim vam puno uspjeha u radu i uzgoju – kazao je Davor Vlaović.
    Topot konjskih kopita i pokladne pjesme odzvanjale su Dragalićem i na punktovima, po tradiciji i običaju pokladnih jahanja, konjanike su dočekali i ugostili domaćini. Dočekali su ih rakijom i kuhanim vinom, suhomesnatim delicijma i kolačima.
    Dragalićani su još jednom, zahvaljujući organizatoru KUD-u „Dragalić“uživali u ljepoti konja, dobro se zajedno s konjanicima zabavljali i uz tamburaše pjevali i plesali i evocirati sjećanja na stari graničarski običaj.
  • Uz potporu Općine Dragalić, poljoprivrednih gospodarstva i mještana, KUD „Dragalić“ je još jednom bio dobar organizator, a posebne pohvale zaslužile su obitelji Matijašević, Trnka i Maga koje su ugostile konjanike na svojim imanjima gdje se odvijao najznačajniji dio ove hvalevrijedne manifestacije.